Olympus Mju II (за американският пазар се разпространява под името Olympus Stylus Epic) е легендарна фотокамера! Появи се през 1997 година, точно за 25 -та ми годишнина и модела който виждате е подарък от тогавашното представителство на Olympus в България.

Уникална камера. Свръх компактна за филма който използва (стандартен 35 мм филм). Влаго и прахо защитена. перфектен автоматичен фокус, широк диапазон от скорости и диафрагми и… за съжаление само напълно автоматичен режим, освен този за светкавицата.

Почти всеки репортер имаше в себе си тази легенда. Аз също доста години я носих със себе си докато не прояви един от вродените си дефекти и не започна да пропуска светлина от уплътнението около обектива. Този проблем особено много се харесва от феновете на Lomography, но не и на мен. Вярно уплътненията все още могат да се намеря тук там в Ebay.

Друго важно нещо бе, тъй като има само една АФ точка в средата (във визьора се вижда като кръстче) да се свикне да се фокусира, да се задържа на полу спусък и тогава да се прекрадрира, иначе рискувате фокуса да не е там където искате.

Olympus Mju II може да се открие както в черен цвят, така и в златисто сребрист (цвят шампанско) както с или без дата функция. дори и днес (2021 година) държи безумно висока на моменти цена на вторичния пазар, цена понякога по-висока от годините когато бе нов (1997 година – 220 лв.)

Olympus Mju II - черна версия
Olympus Mju II - цвят шампанско
Технически характеристики
Модел Olympus Mju II
Година на производство 1997
Произход Olympus – Япония
Произведени бройки около 3.8 милиона
Закрепване на обектива Фиксиран обектив – Olympus 35mm f/2.8
Фокусиране Автоматичен фокус
Затвор Централен електронно контролиран
Минимална скорост 4 sec.
Максимална скорост 1/1000 sec.
Измерване на експозиция CdS фото елемент
Програмни режими Пълен автомат
Серийно снимане Няма
Мотор Да
Захранване CR123 – 3 волта литиева батерия
Размери 108 х 59 х 35 мм.
Тегло без батерия 135 гр.