Olympus OM-1, представена през 1972 г. като първата SLR камера на Olympus, първоначално излиза на пазара под името M-1. Тъй като от Leica претендират, че техни камери от година носят буквата М, от японският производител преименуват камерата си на OM, а около 50 000 гравирани с М модели моментално стават колекционерска цел.

За годините си тази камера се явява като изключително лека и компактна с оглед размери и тегло сравнено с аналогично SLR фотокамери. Корпусът на камерата е проектиран въз основа на ергономичност, а размерите на тялото са изчислени от голямо количество данни за ръка, която държи нещо.

Измерването работи с CdS фотоклетка. Камерата използва 1,35 волта живачна батерия, която днес не се намира. Може да се замести с тип 625, но заради 1,5 волтовото си напрежение, светломера няма да отчита точно и трябва да се експериментира, или потърси в нета, как да се компенсира свръх напрежението. Интересен е и начина по който се избират скоростите – гривна около байонета на камерата, място където обикновено сме свикнали да е диафрагмата, но така лесно с една ръка могат да се местят скорости или диафрагми.

Подобрената версия, наречена Olympus OM-1 MD, към която може да се прикрепи мотор, се появява през 1974 г. Нашият експонат е точно тази подобрена версия.

Olympus OM-1 MD
Технически характеристики
Модел Olympus OM-1 MD
Година на производство 1974
Произход Olympus – Япония
Произведени бройки
Закрепване на обектива OM байонет
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Фокален пердеобразен по дългата страна на кадъра
Минимална скорост 1 sec., В
Максимална скорост 1/1000 sec.
Измерване на експозиция CdS фото елемент
Програмни режими Напълно ръчен контрол
Серийно снимане 3.5 кадъра в секунда само ако се добави мотор
Мотор Поставя се допълнително
Захранване 1.35V живачна батерия
Размери 136 × 83 × 50 mm.
Тегло без батерии 510 гр.