Prakti е усъвършенствана фотокамера с оптичен визьор използващ 35-милиметров филм, представен през 1961 г. Награден е със златен медал за „Hervorragende Formgebung“ (Изключителен дизайн) от Министерството на културата на ГДР. Футуристичният му външен вид не противоречи на спецификациите му. В началото на 60-те години на миналия век моторизираното транспортиране на филма, съчетано с електронно контролирана автоматична експозиция, определено са били най-съвременните характеристики на тогавашните камери

Използването на Prakti е много просто. Всичко, което фотографът трябва да направи, е да зададе чувствителността на филма на (гърба на камерата). След това да избере правилната пиктограма в горната част на камерата, като завърти оребреният пръстен около обектива, който придвижва червения индикатор в горната част на камерата. Изборът беше: Портрет, Група, Пейзаж и Спорт (+ светкавица и B). Фокуса се избира на принципа на дълбочина на полето, тоест с диафрагмата, а скоростта на затвора се определяше в зависимост от количеството светлина, измерено от светломер със селенова клета.

Дизайнът още при първи поглед те връща точно в 60-те години на 20-век и може и да мине за представител на движението „Баухаус“. При нашият модел липсва гнездото за светкавица, което се закрепва отделно в дясната страна на камерата.

Prakti
Технически характеристики
Модел Prakti
Година на производство От 1961 до 1969
Произход VEB Pentacon Dresden Kamera und Kinowerke Дрезден ГДР
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран Meyer-Optik Görlitz Domiton 40mm f/4
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, пердеобразен по дългата страна
Минимална скорост 1/30 сек. + В
Максимална скорост 1/250 сек
Измерване на експозиция Да, селенова клетка
Програмни режими Приоритет на скорост
Серийно снимане Единичен кадър
Мотор Да
Захранване Две АА тип батерии
Размери 133 × 88 × 60 mm
Тегло Около 680 грама