Revue AC 3s  се появява през 1982 година като ребрандиран Chinon CE-5 по поръчка на Foto-Quelle. Всъщност двата модела имат доста разлики в дизайна, макар вътрешните компоненти да са идентични. Според мен Chinon са си запазили опцията тяхната камера да има една идея повече екстри, като например опция за мини грип за по-голямо удобство, който може да се слага пожелание. Дизайна на корпуса при Chinon CE-5 също изглежда по-добре, но ние в музея имаме Revue AC 3s и е редно да му обърнем повече внимание.

В галерията по-долу, че видите камера, която може да накичите като коледна елха с допълнителни джаджи и тя да се превърне в истински Франкенщайн. Да, Revue AC 3s може да си бъде съвсем класическа камера от 80-те години на 20-ти век, но тя излиза заедно с един от първите опити за създаване на автофокусен обектив – Chinon MC AF 35-70 mm f/3.3-4.5 ZOOM или тук брандиран като Revuenon Autofocus 35-70mm f/3.3-4.5. Благодарение на 3 пин контакта изведени в близост до байонета, може да активирате автофокуса на въпросният обектив, който си има собствен мотор и захранване за него, както и собствена система за определяне точката на фокус.

Разбира се какво би било камера от тези години, която да няма мотор за превъртане на кадрите. Не е вграден, а се поставя допълнително. Серията му не е особено бърза – около 2 кадъра в секунда. Затова пък има доста екстри: може да му кажете серията до колко кадъра да бъде, както и да правите снимки през интервал. Работи с 4 АА тип батерии.

Допълнителен мултифункционален печатащ гръб. Два варианта – с дисплей на който виждате какво сте написали и по-евтин на който пишете с молив какво сте правили. За да се появи информацията на филма трябва да натиснете специално копче, което ви предпазва от изненадата целия филм да е надписан без вие да сте го искали. Работи с 9 волтова батерия, което прави камерата още по-голяма.

За десерт, когато използвате АФ обектива, камерата се превръща в едно огромно нещо, което трудно се държи и оперира, но пък предполагам всички са ви гледали или ще ви гледат с интерес.

Изключително съм доволен, че в музея имаме цялата комплектовка (май само светкавицата я няма) на тази камера. Изглежда интересна и с носталгия си казвам, че днес вече не правят такива неща.

Revue AC 3s
Технически характеристики
Модел Revue AC 3s
Година на производство 1982
Произход Chinon Industries Inc, Япония
Произведени бройки Няма данни
Закрепване на обектива Pentax K байонет
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, ламелен по късата страна на кадъра
Минимална скорост 2 сек. + В
Максимална скорост 1/2000 сек
Измерване на експозиция Да TTL – CdS клетка
Програмни режими Приоритет на диафрагма, или 1/60 сек (X-синхрон)
Серийно снимане Около 2 к/sec. с поставен допълнителен мотор
Мотор Може да се прикачи Auto Motor 3
Захранване 2 бр. LR44 тип батерия
Размери 140 x 87.5 x 55.5 mm. – само тялото
Тегло Около 490 gr. без батерии само тялото