Taxona първоначално е разработен през 1939 г. като „Tenax“ от Zeiss Ikon. Уникалният дизайн с лост за зареждане и освобождаване на затвора в предната част тялото позволява бързо заснемане (да речем две снимки в секунда, ако сте много бързи), докато квадратният формат позволява на фотографа да направи 52 снимки от от класическият филм предназначен за 36 снимки.

През 1953 година е премахнат рамковия визьор и се появява тунелен оптичен а първите бройки започват да се произвеждат с обектив носещ името Carl Zeiss. Тъй като VEB Zeiss Ikon губят съдебните дела от оригиналната фирма „Zeiss Ikon“, преместила се в Западна Германия и носеща името „Western Zeiss Ikon company“, през 1954 година се появява с леко променен дизайн (лоста за зареждане е покрит с черна пластмаса) и обектива вече се именува Novonar, и е вече 35, вместо 37 милиметра.

Съобразявам този факт и затова датирам нашия модел като такъв от 1954 година нататък.

Taxona няма поемаща макара, така че трябва да използвате макара от някоя използвана вече касетка. Няма и светломер, така че ви трябва външен, приложение на смартфона или просто да познаете правилната експозиция. Тъй като камерата прави квадратни снимки, не е нужно да се притеснявате за ориентацията на камерата. Минималното фокусно разстояние е 0,8 m.

При слаба светлина може да се включи светкавица към PC конектора, намиращ се под визьора, но липсата на гнездо на камерата означава или да я държите в ръка, или да имате скоба която да завинтите на гнездото за статив.

Капака за задната част се сваля по малко особен начин – въртени и бутане на разни джиджавки, но се свиква лесно.

Камерата е много компактна джобен размер с пълно ръчно управление и може да е идеална стрийт такава за някой истински фен.

Taxona
Технически характеристики
Модел Taxona
Година на производство 1954 – 1959
Произход VEB Zeiss Ikon – Дрезден, Източна Германия
Произведени бройки
Закрепване на обектива Фиксиран – Novonar Anastigmat 35 mm f/3.5
Фокусиране Ръчен фокус
Затвор Централен
Минимална скорост 1 сек. / В
Максимална скорост 1/300 сек.
Измерване на експозиция Не
Програмни режими Не
Серийно снимане Не
Мотор Не
Захранване Не
Размери 108 x 71 x 51 mm
Тегло Около 385 g.