Зенит С е почти идентичен с първия модел Зенит, но се различава от предшественика си с една добавена екстра, която е означена с буквата C, което означава, че има контакт за синхронизиране със светкавица. В сравнение с по-късните огледално рефлексни фотокамери, това е компактна камера. Всъщност с малко по-голям от Зоркий C, който е Зоркий 1 със синхронизация със светкавица.

И тук както и при Зенит, а и Зоркий 1 от тези години зареждането на филма е през дъното на камерата – задния капак не се отваря. Обективите са на М39 резба, но поради удължената работна отсечка то не може да използвате класическите „Лайка“ М39 обективи, а се налага такива специално създадени за огледално рефлексните фотокамери.

Произвежда се в по-голям тираж от първият Зенит и в повечето случаи е куплиран с Индустар 50-2 3,5/50 вместо със сгъваемия Индустар 22

Може да го откриете в няколко различни минимално различаващи се версии, включително и експортни такива с надписи на латиница. Нашата версия е с новият тип затвор при който имаме класически ред на скоростите от 1/30 вместо от 1/25 сек.

Разновидност PM3235
Технически характеристики
Модел Зенит Е
Година на производство 1955 до 1961
Произход Съветски съюз
Произведени бройки около 233 000
Закрепване на обектива Резба М39
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, пердеобразен, по дългата страна
Минимална скорост 1/25 (или 1/30) сек. / В
Максимална скорост 1/500 сек
Измерване на експозиция няма
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Няма
Размери
Тегло 526 гр.