1952 година започва една епоха, която ще продължи до някъде 2005 година и в която епоха ще се повяват над 30 фотокамери с десетки модификации. Музейчето на Photo Cafe може да се похвали с една скромна колекция от тази епоха. Към днешна дата (януари 2021) разполагаме с 25 различни модела и 9 модификации, към някои от тях. Няма как да имаме пълната колекция, защото някои модели са изключително редки и скъпи, защото са в малко бройки, или са прототипи.

Надяваме се ви върнем назад във времето, когато снимахме само на лента, а Зенит бе най-достъпният за нас в соца огледално рефлексен модел.

Зенит се появява през далечната вече 1952 година. Камерата е по същество Зоркий (Зоркия от своя страна е копие на Leica II D), като телеметричната система на Зоркий е заменена с кутия със скачащо огледало, а обектива е изместен напред пред огледалото, удължавайки работната отсечка от 28.8 на 45.5 милиметра. Филмът се зарежда отдолу, както при класическите филмови Leica фотокамери.

Зенит има всички спецификации на Зоркий. Камерата е много компактна и работи добре. Може да снима от маса благодарение на това малко стабилизиращо краче под кутията на огледалото обектива.

Въпреки че самият той е необичаен, камерата Zenit може да бъде намерена в много варианти. Най-ранните производствени версии се предлагат с квадратно лого. Ранните камери се доставят със сериен номер, щампован (не гравиран) на задната плоча. Ранните камери имат кожено покритие около корпуса на затвора. Някои модели камери могат да бъдат намерени без уши за захващане на ремък.

Камерата идва с обектив Индустар-22 1:3,5 F=5см, който може би ви е познат в сгъваема версия при моделите Зоркий 1, или ФЕД 1, но понеже, тук имаме удължена работна отсечка, то обектива вече е по-компактен и не се сгъва. Има малко палче в основата за по-лесно фокусиране, по подобие на телеметричните си събратя.

Личното ми мнение на фона на всички Зенит-и, които съм държал в ръка, то първият модел е най-красивият и би бил първи избор, ако реша пак да поснимам на лента някой ден. Да ограничен е като скоростен диапазон, но пък красивият му дизайн и лекият обектив го правят изключителна ретро класика.

Разновидност PM3080
Технически характеристики
Модел Зенит Е
Година на производство 1952 до 1956
Произход Съветски съюз
Произведени бройки 39 000
Закрепване на обектива Резба М39
Фокусиране Ръчно
Затвор Фокален, пердеобразен, по дългата страна
Минимална скорост 1/25 сек. / В
Максимална скорост 1/500 сек
Измерване на експозиция няма
Програмни режими Няма
Серийно снимане Няма
Мотор Няма
Захранване Няма
Размери
Тегло 535 гр.