Canon FD 35-70mm f/4 AF е първият в света вариообектив с автоматично фокусиране, използваща собствения SST (Solid State Triangulation) метод на Canon. SST методът е система, при която информацията за снимания обект, която постъпва в сензора през две неподвижни огледала, като се преобразува в електрически сигнал и разстоянието се измерва от микрокомпютър. Фокусирането се извършва чрез движение на дистанционен пръстен с двигател.

Може да се постави на всяка фотокамера с FD байонет и ще имате автоматичен фокус. За да фокусирате е необходимо да се натисне бутона (най-лесно с палеца на лявата ръка), който се намира от лявата страна на обектива. Вариото се избира посредством лост (най-удобно със средния пръст на лявата ръка).

Нямам идея защо дизайнерски е решено да седи все едно като недозавинтен, може би заради управлението на вариото… Друг подобен обектив не е направен до 1985-а година, когато се създава Canon T80 и три специално създадени АФ обектива, но вече принципа на работа е напълно различен.

Този обектив е дарение от Здравко Деков специално за музея на Photo Cafe. Изказваме голяма благодарност за жеста.

Технически характеристики
Производител Canon – Япония
Модел Canon FD 35-70mm f/4 AF
Година на производство 1981
Оптична конструкция 8 оптични елемента в 8 групи
Диапазон диафрагма f/4 до f/22
Резба за филтър 52 mm
Байонет за присъединяване Canon FD
Захранване 2 АА тип батерии
Размери: диаметър / дължина 85 / 99.5 mm
Тегло 640 gr. с батерии